Suta de Movile

Urmind drumul din valea Prutului, intre satele Branesti si Cobani, la circa 200 km de Chisinau, intilnim o mica, dar curioasa subunitate naturala ce poarta numele de „Suta de Movile”, ce prezinta un fenomen unic in spatiul dintre Prut si Nistru. In realitate movilele sunt mult mai multe decit o suta, peste 3500, ocupind o suprafata de circa 1072 ha, cu o lungime de peste 8 km si 2,3 km. Inaltimea lor variaza intre 1,5 si 30,5 m. (ultima numita „Movila Tiganului” ) si sunt dispuse paralel cu lunca Prutului.
Prima atestare documentara a acestui peisaj o gasim in 1716, in cunoscuta lucrare „Descrierea Moldovei”, a lui Dimitrie Cantemir, care il numeste„Centum monticulli”.
In anul 1927 s-a facut pentru prima oara o cercetare si o descriere detailata a complexului, pentru a explica formarea acestor movile. Unii cercetatori constata ca „Suta de Movile"" este unicul loc din Europa, unde sunt concentrate intr-un numar atit de mare recife submarine ale Marii Mediteraneene - bazin de apa tertiar, ce acoperea cu vreo 20 de milioane de ani in urma teritoriul de azi al Republicii Moldova.

Locatie: -

Program: -

Contact: -

Vizite: 893

  • Pestera Racovita
  • nistru_tapova_defileu_cascada
  • soroca_cetate